woensdag 29 april 2009

Beelden





Wat plaatjes van de opgraving...

maandag 27 april 2009

Hogeweg

Sinds vorige week zijn we bezig met een proefsleuvenonderzoek op een locatie langs de Hogeweg. Inmiddels zijn er al heelw at archeologische sporen ontdekt en het vooronderzoek gaat dan ook zeker een vervolg krijgen in de vorm van een opgraving. Ook op dit perceel vinden we bewoningssporen uit de Late IJzertijd, bestaande uit paalsporen en afvalkuilen. Komende week gaat het vervolgonderzoek starten, nu maar hopen dat het mooie zomerweer een vervolg gaat krijgen.

donderdag 16 april 2009

Zaden en pitten

Gistermiddag ben ik met een auto vol glazen potjes naar Zaandam geweest. Daar zit een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderzoeken van botanische resten (zaden, pitten, etc).
Bij opgravingen bemonsteren we de vulling van een grondspoor, als we verwachten dat deze botanische resten kan bevatten. In het archeologisch centrum worden deze monsters gezeefd op zeven met een maaswijdte van 1mm, 0,5 mm en 0,25 mm. Alles wat op de zeef blijft liggen noemen we het residu en wordt in potten bewaard. In het residu kunnen zich botanische resten bevinden en het Zaanse bedrijf gaat voor ons onderzoeken of dat in dit geval ook zo is, en zo ja, wat voor zaden en pitten we gevonden hebben. Dit kan hele interessante informatie opleveren; zo kunnen zaden en pitten die we in een beerput gevonden hebben ons vertellen wat mensen gegeten hebben. Over een paar weken hopen we meer te kunnen vertellen.

dinsdag 14 april 2009

Herinneringen

Vanochtend heb ik een bezoek gebracht aan een dagopvang voor ouderen in Hoevelaken. Mijn praatje over archeologie, ondersteund door het tonen van een aantal vondsten, leidde tot het ophalen van vele herinneringen aan vroeger. Eén van de aanwezigen bleek voor zijn werk de hele wereld te hebben afgereisd en wist van alles te vertellen over traditionele pottenbakkers en fossielen uit de woestijnen van Oman. Ik heb weer een hoop opgestoken...ik hoop de oudjes ook.

zondag 12 april 2009

Historisch Cafe

Een impressie van het Historisch Café van afgelopen vrijdag..

Het praatje over de opgraving op de Appelmarkt werd met luid applaus ontvangen. Het 1259-bier smaakte daarna prima..

zaterdag 11 april 2009

Paasvuur


Volgens de beste en oude traditie breng ik pasen door bij een groot kampvuur, of beter: paasvuur. Goeie pasen allemaal.

donderdag 9 april 2009

Historisch Cafe

U bent op donderdag 9 april 2009 van 17 uur weer welkom op het Historisch Café van Archief Eemland en partners! Het Historisch Café vindt op deze datum plaats in het Stadscafé, Stadhuisplein 7 te Amersfoort.

Tijdens deze bijeenkomst is het woord aan één van onze projectarcheologen. Het thema is de opgraving op de Appelmarkt. Wat zijn de voorlopige resultaten en het belang van het komende onderzoek?

Zoals altijd zal er tijdens dit café weer volop gelegenheid zijn om anderen met historische belangstelling te ontmoeten.

vrijdag 3 april 2009

vroegâh


20 jaar geleden, de eerste keer dat we op de 'kabelkrant' verschenen. De opgraving betreft een groot onderzoek aan de (toenmalige) Emiclaerseweg.