donderdag 18 augustus 2016

Hoe dieper, hoe ouder..

Technisch weertje
Inmiddels zijn we zo’n vier weken bezig met de opgraving. Het deel aan de Stovestraat is bijna afgerond. En in tegenstelling tot een week geleden is het nu bijzonder technisch weer! De opgravingsploeg krijgt al een aardig kleurtje.

Foto: Funderingen van baksteen huisjes worden schoongemaakt en bestudeerd om iets over de bouwstijl en ouderdom te achterhalen.


Lichte zeden
We komen steeds meer te weten over de lange geschiedenis van het terrein. Enkele van de vondsten, zoals het kannetje, fragmenten van pijpen en een leren schoen zijn gevonden in een beerput: een oud toilet. De beerput heeft gehoord bij Herberg ’t Valkje (zie andere infovel). De beerput (zie foto) is ongeveer 300 jaar oud. Toen stond de herberg er dus ook al! Een herberg was in die tijd niet alleen een café of restaurant. Men kon er ook de nacht doorbrengen, eventueel zelfs vergezeld van een dame met het oudste beroep ter wereld.
Foto: Een beerput bestaande uit een grote houten bak met uitgedroogde poep. Daartussen achteloos weggegooide spullen van de gasten van de herberg.



Nog meer nattigheid
Maar de resten van de herberg zijn zeker niet de oudste die we vonden. Dieper lagen nog de palen van een hooiberg of boerderij, met aardewerk uit ongeveer 1200 na Chr. erin. In die tijd bouwde met nog niet met baksteen, maar met houten palen. We vinden daar alleen nog maar donkere verkleuringen in de grond van terug; het hout is al weggerot. Het tot nu toe oudste spoor is een sloot, die parallel aan de huidige Stovestraat liep. Die sloot diende ooit om water af te voeren van de Langestraat naar de Heiligenbergerbeek (nu de Zuidsingel). Tegenwoordig hebben we daar een riool voor.
Foto: Oude sloten zijn vaak goed herkenbaar aan de donkere grond en de natte bodem. Ruim 700 jaar nadat de sloten buiten gebruik raakte, zijn ze nog steeds watervoerend.