woensdag 9 november 2016

Tip voor een uitstapje: het Nationaal Militair Museum

Enige jaren geleden is het Nationaal Militair Museum in Soesterberg geopend. Dit museum, gelegen op de voormalige Vliegbasis Soesterberg, vertelt het verhaal van de Nederlandse militaire geschiedenis. Het museum ligt in een historisch zeer boeiend gebied: de Utrechtse Heuvelrug. De Heuvelrug werd al in de prehistorische bewoond, weten we van de grafheuvels in de buurt. Maar ook de zeer jonge archeologische geschiedenis van Nederland is hier te vinden. Het vliegveld stamt oorspronkelijk uit 1910 en werd vooral bekend tijdens de Tweede Wereldoorlog als Fliegerhorst van de bezetter.



Tot in 2008 bleef het vliegveld in gebruik door defensie. Daarna werd een groot deel teruggegeven aan de natuur. In 2013 werd gestart met de bouw van het Nationaal Militair Museum op de plaats van enkele voormalige hangars, direct aan de start- en landingsbaan.


Tijdens die werkzaamheden kwamen in totaal nog drie onbekende Duitse bunkers te voorschijn, verstopt onder de grond. Twee bunkers moesten helaas plaats maken voor de fundering van het museum. Een derde bunker is gespaard gebleven en ligt nog onder de grond. Hopelijk kan hij in de toekomst opengesteld worden voor publiek.


Het museum is inmiddels al bijna twee jaar geopend. Het publiek weet het museum, en het aangrenzende park goed te vinden. Hopelijk beseft iedereen dat ze over historische grond lopen.