donderdag 28 juli 2016

Pokemon

Zojuist gesignaleerd op de opgraving; een heuse Pokemon is heel brutaal op een schep gaan zitten.....

woensdag 27 juli 2016

Proost!

Vers uit de grond; een vrijwel puntgave kan. Afkomstig van de opgraving bij de Valkestraat, waar we een beerput hebben gevonden met onder andere glasscherven en deze kan. Is dit het afval van een drinkgelag in herberg Het Valkje die hier ooit gestaan heeft? We zullen zien.....

dinsdag 26 juli 2016

Real Pokémon op de opgraving

Pokémon Meowth wordt aangetrokken door onze apparatuur... Hij is niet van de opgraving weg te slaan

vrijdag 22 juli 2016

Stovestraat, dag 3

Na twee dagen werken in de gloeiende hitte, is de regenbui van vanochtend een welkome verfrissing - met als extra bijkomstigheid: alle muuresten zijn mooi schoongespoeld. Maar de rest van de opgraving is een modderige bende. Er begint zich desondanks al iets af te tekenen van de geschiedenis van deze locatie: wat muren, vloeren, een keldertje met trapje en een beerput... de resten van een huis!

donderdag 21 juli 2016

Stovestraat: de eerste sporen


Dag 2: de eerste spoornummers zijn uitgedeeld.

woensdag 20 juli 2016

Opgraving van start

 
De eerste werkput wordt aangelegd; de opgraving aan de Stovestraat - Valkestraat is vandaag officieel van start gegaan. En wat een dag: het wordt de heetste dag van deze eeuw, als je de weersberichten moet geloven. Onze archeologen Roos, Vincent, Itamar en Tijs en de kraanmachinist Theo kunnen vandaag alle koelte gebruiken die ze kunnen krijgen.

Wie brengt onze opgravingsploeg vanmiddag een ijsje?

dinsdag 19 juli 2016

Opgravingsterrein Stovestraat - Valkestraat

Vandaag wordt het terrein aan ons overgedragen waar we de komende tijd zullen opgraven: het voormalige veldje tussen de Stovestraat en de Valkestraat in het centrum van Amersfoort. Morgen komt de graafmachien en gaan we de grond in, vandaag wordt het terrein alleen ingemeten.

woensdag 13 juli 2016

Tip voor een regenachtige woensdagmiddag

Wow, wat een perenweer: de regen valt met bakken uit de lucht. Maar niemand hoeft zich te vervelen: kom vanmiddag naar het Archeologisch Spreekuur in het Archeologisch Centrum aan de Langegracht 11 te Amersfoort en bekijk de vele voorwerpen uit de Amersfoortse bodem. We hebben deze maand een hele leuke Vondst van de Maand. Je kunt ook kijken naar de dingen die archeologen doen als ze niet opgraven: diverse medewerkers zijn bezig met onderzoek, restaureren en  conserveren. Er zijn voldoende archeologen aanwezig om je zelfgevonden voorwerpen te bekijken en je vragen te beantwoorden.

Dan kun je meteen ook komen kijken bij de tentoonstelling Cold Cases Amersfoort in museum Flehite. Vanmiddag loopt daar ook een archeoloog rond voor al je vragen en opmerkingen. Als je wilt, geeft ie zelfs een rondleiding.


maandag 11 juli 2016

Boekband vondst van de maand Juli


Boeken, ze komen ondanks de komst van de electronische bookreaders, nog steeds in grote getale voor in onze omgeving. Archeologisch gezien zijn ze echter schaars; boeken werden zelden weggegooid of verloren. In de maand dat scholieren hun schoolboeken inleveren en vele vakantiegangers hun bagage volstoppen met leesvoer, tonen de stadarcheologen van Amersfoort één van de weinige boekvondsten uit hun collectie: een ruim 400 jaar oude boekband.  

Een boekband is de leren buitenkant van de kaft van een boek. In een afvalkuil in een tuin grenzend aan de Appelmarkt is in 2013 een dergelijke boekband gevonden, gemaakt van kalfsleerHet is de eerste - en vooralsnog enige - boekband die in Amersfoort is opgegraven. De band dateert uit het einde van de 15de eeuw.

Op de kaft is versiering aangebracht, maar een titel ontbreekt en van de inhoud is ook niet overgebleven; alle pagina's zijn weg. Welk boek betrof het? Waar zijn de pagina's gebleven en hoe is de boekband in de afvalkuil terecht gekomen? Het zijn vragen waar de archeologen geen eenduidig antwoord op hebben, maar omdat er toch wat aanwijzingen zijn, hebben ze wel hun vermoedens...


maandag 4 juli 2016

Met onze neus in de boter …

Deze week wordt er een ondergrondse afvalcontainer geplaatst op de Botermarkt in Bunschoten. De Botermarkt ligt in het oude centrum van het middeleeuwse stadje, en daarom kijken de archeologen van het CAR mee met de graafwerkzaamheden.

Nog geen meter onder het
huidige straatniveau vinden we
een vloertje van plavuizen.
 
Op een halve meter onder het huidige straatniveau komen we al de eerste funderingen tegen, en iets dieper vinden we ook een vloerniveau van mooie oranje plavuizen. Bovenop deze vloer ligt een mooi schoon kleipakket. Hoe komt die klei hier terecht? En waarom zitten er geen vondsten in? We vermoeden dat dit het restant is van een overstroming. Bij een overstroming wordt zand meegevoerd door het water, en klei bestaan uit hele kleine deeltjes zand. Mogelijk is de vloer van dit huisje ooit overstroomd geraakt; bijvoorbeeld bij een dijkdoorbraak.

Onder de vloer was een laag met veel houtskool zichtbaar. Zijn dit sporen van een brand? Als we aan brand in Bunschoten denken, komt meteen het jaar 1428 bij ons naar boven. In dat jaar werd het jonge stadje Bunschoten veroverd en platgebrand door bisschoppelijke troepen uit Utrecht. Bunschoten had namelijk voor de verkeerde machthebber gekozen. Of de brandlaag inderdaad met deze historisch belangrijke gebeurtenis te maken had, is moeilijk te bewijzen. Gelukkig vonden we de resten van een aardewerk potje in de laag. We gaan het aardewerk gauw wassen en onderzoeken; hopelijk kunnen onze aardewerkspecialisten er een mooie datering aan geven. Liefst 15de eeuws!

De brandlaag is in het profiel te herkennen
aan de zwarte houtskoolspikkels.