dinsdag 7 februari 2017

27ste editie van de Steentijddag

Afgelopen zaterdag vond de 27ste editie van de Steentijddag plaats in Leiden. Een dag die in het teken stond van vondsten uit de langste periode van onze geschiedenis: de Steentijd. In acht lezingen kwamen verscheidene recente opgravingen (o.a. in Kampen, Tiel en Deventer) aan bod, waar archeologen resten uit deze periode hebben aangetroffen. Daarnaast was ook ruimte voor vondsten van amateurarcheologen. Mensen die in hun vrije tijd op het strand of op akkers zoeken naar vuursteen vondsten. En dat daar af en toe mooie exemplaren tussen zitten blijkt wel. De plaatjes van vuursteen vuistbijlen en pijlpunten werden door (een groot gedeelte van) de zaal met veel OOH en AAH ontvangen.

En wat blijkt? Tijdens een opgraving in Kampen is afgelopen jaar een zelfde soort bijzonder type vuursteen pijlpunt gevonden als op de opgraving in Soest (Staringlaan, 2015). Waar dergelijke maretakspitsen (zie foto) meestal maar 1 of 2 keer gevonden worden op een Midden Steentijd opgraving, werden ze in Soest en Kampen in veelvoud gevonden.


Hopelijk kunnen we tijdens de uitwerking van de onderzoeksresultaten aantonen dat we hier met dezelfde groep jager-verzamelaars te maken hadden. Als dat blijkt, dan wordt dat de klapper van de 28ste Steentijddag!