maandag 30 oktober 2017

Hemels glaswerk - Kometenbekers

Vondst van de Maand November 2017




Een glazen drinkbeker met kometen erop: het is een typisch Nederlands verschijnsel dat in de 17de eeuw kortstondig in de mode is geweest. Vanwege de versiering worden ze ‘kometenbekers’ genoemd en het vermoeden bestaat dat de bekers gemaakt zijn ter herinnering aan een komeetverschijning aan de hemel. De komeet van Halley - één van de weinige kometen die zelfs overdag met het blote oog zichtbaar is - lijkt hiervoor de beste kandidaat. In 1607 stond deze staart-ster langdurig aan de hemel.  
 


De Amersfoortse archeologen hebben inmiddels een aantal kometenbekers opgegraven. De twee mooiste daarvan zijn de hele maand november als Vondst van de Maand in het Centrum voor Archeologie te zien. Medewerkers staan klaar voor verdere toelichting.
 
Vondst van de Maand
De Amersfoortse stadsarcheologen doen voortdurend leuke vondsten. Inmiddels beschikken ze over een hele verzameling voorwerpen waar vaak de mooiste, gekste en spannendste verhalen aan vast zitten. Verhalen die niet verloren mogen gaan. Om méér mensen hiervan te laten meegenieten, wordt iedere maand een bijzondere, grappige of actuele vondst uitgekozen tot 'Vondst van de Maand'. Het voorwerp krijgt een aparte plek in de expositie en het bijbehorende verhaal wordt door de medewerkers van het Centrum voor Archeologie verteld.
 
Kom langs
Het Centrum voor Archeologie aan de Langegracht nr. 11 is elke woensdagmiddag van 14.00-16.30 uur geopend voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Amersfoort, voor iedereen die houdt van archeologie en voor iedereen die vragen heeft over eigen vondsten uit achtertuin, buurt of vakantie. In het pand is naast de 'Vondst van de Maand' en de expositie van vele andere voorwerpen uit de Amersfoortse bodem ook een deel van de binnenwerkzaamheden, zoals restauratie en conservering, permanent voor het publiek zichtbaar gemaakt. Toegang is gratis.